top of page

De plantaardige standaard

Wie zijn wij?

 

Bakkerij van planten is in 2017 klein begonnen vanuit eigen keuken en kookstudio’s en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste vegan bakkers van Nederland. Het idee voor een vegan bakkerij is ontstaan vanuit idealisme; beide oprichters zijn zelf veganist en zochten een manier om zo veel mogelijk mensen aan het plantaardig eten te krijgen.

 

Na lang nadenken ontstond het idee: Een veganist eet toch wel vegan, maar bij consumenten die gewoon iets lekkers zoeken is échte winst te behalen. Daarnaast liepen we zelf tegen het feit aan dat al het vegan gebak vaak ook meteen suikervrij, ongebakken en/of glutenvrij was. Niet onsmakelijk, maar een wereld van verschil met bijvoorbeeld een stuk appeltaart met slagroom of een chocoladetaart. En dat is jammer, want ook een bewuste eter wil wel eens iets wat gewoon heel lekker is. Maar het is vooral jammer omdat het voor de veel mensen niet meer aantrekkelijk is.

 

Uit eigen huis-, tuin- en keukenervaring wisten we dat zo’n appeltaart of chocoladetaart prima mogelijk is zonder roomboter of eieren. Dus besloten we dát te gaan doen; in plaats van de niet-veganist af te schrikken, besloten we te laten zien (en vooral te laten proeven) dat alles net zo lekker kan blijven, en je zelfs je appeltaart met slagroom niet hoeft te missen. 

 

Die huis- tuin- en keukenervaring en dat idealisme is waar Bakkerij van planten mee begonnen is. Zonder ooit een bakkersdiploma gehaald te hebben zijn de oprichters gewoon gaan bakken en gaan verkopen. Al doende -met veel experimenteren, veel tutorials van internet en veel nachten tot 4 uur in de keuken staan- maakten ze zich het vak meester en ontstonden er prachtige producten. Vanaf de grond af plantaardig.

Ons uitgangspunt: We willen graag helpen bouwen aan een betere wereld. Al snel besloten we ons te richten op horeca, omdat we zo de meeste mensen kunnen bereiken, om vooral ook niet-veganisten kennis laten maken met plantaardig gebak.

De horeca-sluiting van 2020 bracht -zoals bijna overal- verandering in ons bedrijf. Van de één op de andere dag werden alle bestellingen geannuleerd. Snel besloten we een idee waar we al langer mee zaten uit te voeren; gebak van planten voor héél Nederland, betaalbaar verzonden via de brievenbuspost. We bestelden verpakkingen, bedachten leuke en stevige producten, stuurden vrienden een proefpakketje, en een week later draaide Bakkerij van planten harder dan ooit. Het heeft ons doen inzien hoe groot de vraag naar vegan gebak eigenlijk is, vanuit alle uithoeken van het land. De brievenbuspakketjes zijn dan ook een vast onderdeel geworden van ons bedrijf, en we werken hard aan een plan om de rest van ons assortiment óók landelijk bij je thuis te bezorgen!

Inmiddels is gebleken dat veel horeca-afnemers aardig creatief zijn. Concepten werden omgegooid en Bakkerij van planten bleef -door goed mee te denken en ons assortiment aan te passen- een plaats houden op de menukaart. Een aantal zaken besloot zelfs om bij het inkrimpen van hun assortiment ons vegan gebak te houden in plaats van het niet-vegan gebak wat ze er eerst naast verkochten. "Het smaakt minstens zo goed, dus jullie gebak kunnen we aan iedereen verkopen" horen we veel. En dat is toevallig precies waar het ons om te doen is.

Waar staan we voor?

 

Bakkerij van planten is niet zomaar een bakkerij die vegan producten maakt, maar echt een volledig vegan bedrijf, waarbij we veganisme zien als holistische filosofie en dat ook doortrekken naar aspecten die niet direct met dierenwelzijn te maken hebben. Diervriendelijk, mensvriendelijk, en planeetvriendelijk. 

 

Diervriendelijk

Uiteraard maken we geen gebruik van dierlijke ingrediënten. Maar ook bijvoorbeeld de schoonmaakmiddelen en het bakpapier zijn vrij van dierproeven en dierlijke ingrediënten. Overal alles plant-based. Tot de mestvrije potgrond voor de planten op kantoor aan toe!

 

Mensvriendelijk

We zijn twee kanten op mensvriendelijk; we werken waar mogelijk samen met kleine leveranciers die duurzaam te werk gaan en hun partners een eerlijke prijs betalen. Maar ook richting de consument, onder andere door enkel gebruik te maken van ingrediënten die we zelf ook binnen zouden willen krijgen. Dus geen omstreden E-nummers, chemische kleurstoffen ‘die de oplettendheid van kinderen nadelig kunnen beïnvloeden’ en dat soort ongein.

Daarbij willen we open en eerlijk zijn richting onze klanten; plantaardig gebak is een stuk gezonder dan gebak met dierlijke grondstoffen, maar een punt taart is geen health-food. We vinden het ook niet fair om een product gemaakt van 100 dadels en een liter agavesiroop -wat gewoon een zwaar geraffineerd product is- neer te zetten als “gezonde snack”. Hoewel zo’n praatje goed verkoopt, is het niet meer dan dat; een praatje. Wij geloven dat een heerlijk zoete taart met alle toeters en bellen geen probleem is, want je kan prima voor jezelf beslissen of en hoe vaak je snoept. Hoewel we het je niet makkelijk maken om nee te zeggen ;)

Vind jij dat er iets anders of beter kan? Laat het ons weten! Luisteren naar onze klanten vinden we ook mens-vriendelijk.

 

Planeetvriendelijk

We zoeken naar ingrediënten die duurzaam en het liefst lokaal verbouwd en geproduceerd worden, en waar mogelijk biologisch zijn. Ons beeld daarvan is door de jaren heen flink veranderd.

Zo begonnen we met zogenaamd ‘ongeraffineerde’ rietsuiker, maar ondanks het gezonde en duurzame imago bleek die mooie bruine korrel niet minder geraffineerd te zijn dan kristalsuiker -alleen de allerlaatste stap van het proces is anders- terwijl het wél van de andere kant van de wereld moet komen en vaak in plastic verpakt zit. Zo zijn we uiteindelijk op de oude vertrouwde Nederlandse suikerbieten-suiker gekomen, die bijna volledig energie-neutraal geproduceerd wordt en waar we ook nog eens zeker van weten dat mensen die het maken een eerlijk loon veilige arbeidsomstandigheden hebben. We werken met voedsel, en hygiëne is dus erg belangrijk. Volledig plastic-vrij werken gaat dan ook (nog!) niet. Waar we kunnen vervangen we wegwerpmateriaal door herbruikbare alternatieven waarmee we afval minimaliseren, bijvoorbeeld door luchtdicht afsluitbare kratten te gebruiken in plaats van krimpfolie of plastic zakken. En door horeca-klanten alleen grotere aantallen in plastic verpakte producten aan te bieden voorkomen we ook daar grote hoeveelheden afval. Maar het liefst gebruiken we gewoon géén plastic; zoals ons biologisch afbreekbaar bakpapier in plaats van papier op basis van siliconen.

 

Daarnaast staan we voor producten die toegankelijk zijn voor een groot publiek, dus een smaak en uitstraling in lijn met en op niveau van de producten waar ‘gewone’ mensen zoals wij zelf aan gewend zijn, en ook qua prijs geen wereld van verschil...

 

Met Bakkerij van planten krijg je geen plantaardig alternatief, maar de plantaardige stándaard.

logo website.png
Bakkerij van planten logo.png
bottom of page